Lise » Specials » Zwanger

Zwanger, het grote wonder

Een nieuw leven op komst! Voor velen een plezier, voor anderen een schok, een verrassing of misschien zelfs een verademing na lang proberen... Een niet met het blote oog zichtbare cel dat zich ontplooit tot een baby, wat kan er wonderbaarlijker zijn? Dikke buikjes worden overal gezien, je ziet ze op straat, op weg naar de bakker of de arts, je ziet ze in winkels, je ziet ze aan scholen of misschien ben je er zelf wel één?
Zwanger kan men worden op zovele verschillende manieren.
De meest voor de hand liggende zijn:

Spontane wijze

Een paar raakt zwanger nadat ze beslissen geen voorbehoedsmiddelen meer te gebruiken.

Via IVF

IVF is de afkorting voor in vitro fertillisatie of reageerbuisbevruchting ( de 'proefbuisbaby's). Op het moment dat de eisprong bij de vrouw plaatsvindt, wordt onder plaatselijke verdoving één of meerdere geschikte eicellen weggenomen. Deze eicellen worden in een proefbuis 'vermengt' met zaadcellen van de man. Gedurende een etmaal hebben de zaadccellen de tijd de eicel binnen te dringen. Het nieuwe leven ontstaat dus in een reageerbuis waarna de bevruchte eicel (of soms eicellen) bij de vrouw teruggeplaatst worden waarna de eicel zich nog dient in te nestelen in het baarmoederslijmvlies.

Via ICSI

ICSI is de afkorting voor intra-cytoplasmatische sperma-injectie. Ook zoals de IVF-methode vindt de bevruchting buiten het lichaam van de vrouw plaats. Een zaadcel wordt rechtstreeks in de eicel ingespoten (deze techniek wordt dan ook vooral toegepast wanneer de zaadcellen van de man dikwijls niet sterk genoeg zijn om de eicel binnen te dringen).

Gelukkig maar hoeft het niet altijd kommer en kwel te zijn, een zwangerschap kan ook heel wat makkelijker tot stand komen en heel wat makkelijker verlopen. De keren dat er dan ook medisch dient ingegrepen te worden, is daarom niet te verwaarlozen, het komt wel minder vaak voor dan een gewone tot stand gekomen zwangerschap.

Wanneer er dan uiteindelijk een baby op komst is, kan ook de zwangerschap op zich nog heel wat zorgen met zich meebrengen. Het is niet nodig steeds negatief te denken, vele zwangerschappen leiden tot een een mooie baby. Toch is het niet zo erg steeds in het achterhoofd te houden dat het anders kàn verlopen.

Een miskraam

Een miskraam overvalt vele vrouwen. Dikwijls weten zij dan nog net niet dat zij zwanger zijn, pas nadat ze vb onverklaarbaar bloedverlies hebben, komen zij te weten dat zij zwanger waren. Een miskraam is een speling van de natuur. De natuur heeft het zo geregeld dat wanneer een embryo een afwijkende aanleg heeft door tal van redenen (lichamelijke stoornissen, chromosomale stoornissen,...) het vruchtje sterft. Echter niet altijd loopt dit zo af. Sommige handicaps of chromosomale afwijkingen zijn wel met het lichaam verenigbaar en kunnen wel geboren worden. Misschien wil de natuur ons hierin overtuigen dat niet ieder wezen op aarde perfect dient te zijn, het kan ook anders.
Bij een nakend miskraam heeft men dikwijls :
  • (beginnend) bloedverlies
  • (hevige) buikpijn of buikkrampen
  • zich ziek voelen
Wanneer men denkt aan een miskraam is het altijd nodig de arts te informeren. Deze zal beslissen wat er verder dient te gebeuren immers niet elk bloedverlies dient uit te draaien op een miskraam.

Een molazwangerschap

Bij een molazwangerschap is een eicel bevrucht geraakt met een zaadcel maar loopt het mis bij de eerste paar delingen die de morula dient te ondergaan.Er ontwikkelt zich geen vruchtje, het blijven kleine blaasjes. Een molazwangerschap is niet altijd makkelijk te ontdekken. Men heeft zoals bij een gewone zwangerschap last van alle typische kwaaltjes: misselijkheid, braken... Ook het zwangerschapshormoon HCG wordt geproduceerd. Het is pas wanneer er een echografie gemaakt wordt dat het om een molazwangerschap gaat. Men ziet dan een tros van blaasjes. Door die tros van blaasjes wordt er ook wel eens over een 'druiventroszwangerschap' gesproken.

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

De bevruchting vindt normaal gezien steeds plaats in de eileiders. De rijpe uitgestoten eicel wordt opgevangen en in de eileider bevrucht door een zaadcel. Na de bevruchting moet de bevruchte eicel nog een weg afleggen naar de baarmoeder waar het zich moet innestelen in het baarmoederslijmvlies. Soms nestelt een eicel zich echter op een andere plaats in, zoals de eileider. In deze eileider blijft de eicel verder groeien. Wanneer het echter een tijd duurt vooraleer er ontdekt wordt dat de eicel zich niet in de baarmoeder maar wel op een andere plek heeft ingenesteld, kan het zijn dat dat dit levensbedreigende vormen aanneemt wanneer de eileider elk moment kan scheuren. De zwangere vrouw krijgt dan heel hevige bloedingen waarop er direct dient ingegrepen te worden.

Eindelijk, zwanger...

De eerste 3 maanden...

Het eerste trimester brengt dikwijls heel wat onzekerheid met zich mee, zeker als het de eerste zwangerschap is. Daarom kiezen vele koppels er voor nog niet tegen hun omgeving te zeggen dat het wel eens mogelijk is dat er zich binnen x aantal maanden een gezinsuitbreiding plaatsvindt. Er kunnen nog verschillende dingen fout lopen maar niet te vergeten is, dat er al enkele belangrijke ingrepen hebben plaatsgevonden. De bevruchting is gebeurt en de innesteling. Misschien wordt er al eens stiekem gedacht aan kledij te kopen, de baby-uitzet, de komende maanden, zwangerschapskledij... Toch is dit eerder pas belangrijk toe naar de hieropvolgende maanden. Er dient nog heel wat te gebeuren!

Het 2de trimester (maand 3 tot maand 6 van de zwangerschap)

Enkele belangrijke momenten dienen zich nu aan:
  • de familie en vrienden inlichten dat je zwanger bent
  • het buikje wordt zichtbaar: aangepaste kledij
  • het tweede onderzoek bij de verloskundige/vroedvrouw/gyneacoloog komt eraan
  • misschien al even aan kinderopvang denken in deze drukke tijden...

Misschien komt men nu al te weten wat het geslacht zal zijn van de baby, misschien houdt hij/zij het nog even voor zich of wie weet wil men het als een verrassing houden? In deze periode voelen vele vrouwen zich op en top. Misschien is dit geen slecht moment om aan heel wat praktische zaken te denken zoals de baby-uitzet.Bedenk dat het heel wat moeilijker zal zijn wanneer je met de dikke buik niet goed meer uit de voeten kan.
Om een idee te geven wat je zoal zal kunnen gebruiken...
  • een bedje, park of wiegje
  • 1 matrasje, liefst nieuw om het risico op wiegendood zoveel mogelijk te beperken
  • 1 matrasbeschermer
  • 2 hoeslakens voor het bedje, park of wiegje
  • 2 gewone lakentjes
  • 2 dekentjes
  • GEEN donsdeken vanwege verstikkingsgevaar en het risico op wiegendood!
  • een wandelwagen
  • een lakentje en dekentje voor in de wandelwagen
  • een babyfoon
  • een bad
  • een waskussen
  • handdoeken, washandjes...
  • 2 pakken wegwerpluiers zodat je niet direct naar de winkel hoeft te gaan
  • vochtige doekjes
  • verzorgende zalf voor na het verversen
  • een maxi-cosi wanneer je met de auto op stap gaat

De basislijst van kleding:
  • 6 rompertjes of body's
  • 6 boxpakjes met voetjes die vb achteraan sluiten
  • 3 truitjes
  • 3 broeken
  • babysokken
  • een jas en zeker een mutsje

Indien het nog niet gebeurd is, is het misschien ook raadzaam de werkgever in te lichten. Ook kun je al vanaf de zesde zwangerschapsmaand de geboortepremie aanvragen wanneer je het bewijsje hebt laten onderschrijven door de behandelende arts. Deze kan dan uitbetaald worden vanaf de zevende zwangerschapsmaand.

De laatste 3 maanden (maand 6 tot maand 9 van de zwangerschap)

De zwangerschap komt stilaan tot zijn eind. Misschien dienen er nog enkele formaliteiten te gebeuren, wordt er nog gekibbeld over de naam van de ongeborene, moet er nog een peter of meter gezocht worden, organiseren jullie nu eeen babyborrel of toch maar niet... De foetus zelf wordt stilaan levensvaatbaar, mocht hij/zij zich eventueel vroeger aanmelden dan verwacht. De couveuse zal dan waarschijnlijk zeker nog nodig zijn, maar hoe langer de baby in de baarmoeder kan blijven, hoe beter. Ook is het behoedzaam aan het ziekenhuiskoffertje te denken.
Wat heb je zoal nodig:
  • pyjama's
  • onderbroeken
  • slippers
  • een kamerjas
  • fototoestel
  • babybenodigdheden
  • lijstje met telefoonnummers

En dan breekt het grote moment aan: de bevalling!!
De verschillende manieren van bevallen

De verschillende manieren van bevallen

Vroeger keek men er even hard naar uit, naar dat kleine warme hummeltje. Toen had men de keuze niet, hoe men wou bevallen. Het was ofwel puur natuur, zonder epidurale verdoving, ofwel een keizersnede.…
Wat betekent de APGAR-score bij een pasgeborene?

Wat betekent de APGAR-score bij een pasgeborene?

Een pasgeborene wordt op verscheidene punten 'beoordeeld' . Op deze manier hebben vroedvrouw en kinderarts een eerste goed zicht op de algemene gezondheidstoestand van de pasgeborene.

Zwanger, het eerste onderzoek

Zwanger! Het eerste onderzoek dringt zich op. Zeker bij een eerste zwangerschap vraagt men zich wel eens af wat de gyneacoloog/verloskundige zal vragen en onderzoeken.
Gepubliceerd door Lise op 16-05-2007. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.